Informatie 2017-06-25T16:24:48+00:00
Loading...

Team Meidenwerk is er voor jou!

Hier krijg jij antwoord op al je vragen over seks, verliefdheid, pesten, contact leggen, jongens, lijnen enzovoort. Hier leer je ‘nee’ zeggen en voor jezelf opkomen.

LOVERBOYS

Een loverboy is een jongen die zich voordoet als je vriendje. Hij zal eerst heel aardig en lief voor je zijn. Maar uiteindelijk wil een  loverboy wil geld verdienen. Hij doet dat door een meisje in de prostitutie te brengen. Op die manier verdient hij geld aan haar. Of hij sluit leningen en telefoonabonnementen af op haar naam. Er zijn ook loverboys die hun meisje als drugskoerier laten werken.  Meestal heeft een loverboy meerdere meisjes die voor hem werken.

Er zijn verschillende manieren die een loverboy kan gebruiken om jou zover te krijgen dat jij doet wat hij wil. Hij kan doen of hij verliefd op je is. In het begin is hij dan heel lief. Hij doet alles om het je naar de zin te maken. Hij verwent je met aandacht, cadeaus en lieve woorden. Zo palmt hij je langzaam in.

Soms speelt verliefdheid geen rol. Je laat je dan inpalmen omdat hij stoer is, of omdat je graag bij zijn groep wil horen. Ook komt het voor dat je gechanteerd wordt met webcamopnamen die hij van je maakte, of met foto’s die gemaakt zijn terwijl je seks met hem had. Ook zijn er loverboys die je veel drugs geven, of direct geweld gebruiken, om jou te laten doen wat zij willen.

Een loverboy zoekt zijn meisjes bij middelbare scholen, op bus- en treinstations, in koffieshops en discotheken. Ook bij opvanghuizen en woongroepen probeert hij meisjes te ronselen. En niet te vergeten in chatrooms op internet.

Ben je eenmaal voor hem gevallen, dan zal hij proberen je afhankelijk van hem te maken. Hij zorgt bijvoorbeeld dat je je ouders en vrienden niet meer ziet. Langzaam raak je steeds verder verstrikt in zijn net.

Daarna verandert zijn houding. Hij zet je onder druk om tegen betaling met anderen naar bed te gaan. Hij zegt dat het ‘tijd is om de cadeaus terug te betalen’, of doet net alsof hij een grote schuld moet afbetalen. En daar laat jij hem toch niet mee zitten?!

Loverboys proberen via chatrooms meiden zoals jij voor zich te winnen. Een loverboy kiest vanachter zijn computer jou uit, en zoekt contact met je via de chat. Hij doet alsof hij je begrijpt, en al gauw wisselen jullie persoonlijke informatie uit. Na een tijdje volgt er een date, waar jullie elkaar ontmoeten en jij verliefd op hem wordt.

Trap er niet in!
Bijna de helft van de meiden met een online profiel wordt wel eens benaderd door zogenaamde modellenbureaus. Met vragen als ‘Laat je buikje even zien’, ‘Ik wil je borsten zien, je BH mag je aanhouden’ en ‘Je bent wel een beetje preuts voor een model’ wordt stapsgewijs het meisje gedwongen naakt te poseren voor de webcam. Deze beelden worden vastgelegd en later gebruikt om haar te chanteren.

Waar moet je op letten bij het chatten?
Geef nooit je adres en telefoonnummer als je niet zeker weet wie de persoon aan de andere kant is. Geef ook je emailadres niet aan andere chatters.

Wees voorzichtig met webcammen. Zet je webcam niet aan voor personen die je niet kent. De persoon aan de andere kant kan de beelden opslaan en bewaren. Zo kan hij jou aan andere personen laten zien. Om dit te voorkomen kun je beter niet cammen met vreemden.

Zorg voor een goed wachtwoord. Je (bij)naam, sportclub of huisdier is makkelijk te raden. Verzin een wachtwoord dat lastig te raden is en gebruik bijvoorbeeld ook cijfers of leestekens tussendoor.

Wat doe je als je lastig gevallen wordt?

Negeren
Je kunt andere chatters negeren als ze privé met je willen gaan. Hiervoor gebruik je de ‘negeer’ of ‘ignore’-knop.

Waarschuw de moderator
De meeste chatsites hebben moderators. Zij houden toezicht en kunnen chatters waarschuwen en uit de chatroom gooien. Zijn er geen moderators aanwezig in de chatroom? Dat betekent: onveiliger chatten.

Dien een klacht in
Naast het waarschuwen van de moderator is het vaak mogelijk om een klacht in te dienen bij de chatsite. Dit doe je door op de klachtbutton te klikken.

In een gezonde relatie respecteert je vriend jou. Dat geldt niet alleen voor liefdesrelaties, ook in een gewone vriendschap is respect belangrijk. Je mag er allebei zijn. Je hoeft geen dingen te doen die je niet wilt. Je wordt niet uitgescholden of vernederd met woorden. En je wordt niet geslagen. Nooit. Als jouw vriendje een loverboy is, moet je niet bij hem blijven.

Hier een paar tips om dat makkelijker te maken:

Geen contact meer
Wis hem uit je mobiel, zodat je hem niet kan bellen op het moment dat je hem mist. Beter nog: zorg voor een nieuw mobiel nummer, zodat hij jou ook niet kan bellen. Mijd ook de plaatsen in de stad waar hij altijd komt. Zie hem als een drug die slecht voor je is en waar je beter vanaf kunt blijven. Neem hiervoor de tijd; misschien duurt het wel een paar maanden voordat je los van hem komt.

Verzet je gedachten

Probeer niet aan hem te denken. Ook voortdurend nadenken over wat er fout is gegaan, of met vrienden praten over hem, kun je beter niet doen. Richt je op anderen en hun verhalen, of ga iets doen waarbij je niet steeds aan hem herinnerd wordt. Zo verdwijnt hij na verloop van tijd vanzelf uit je systeem.

Cadeautje!
Verwen jezelf met iets nieuws. Schrijf je in voor die cursus die je altijd al wilde doen, ga voor een nieuwe look, of verf je kamer in vrolijke kleuren. Je hebt het verdiend.

Wees aardig voor jezelf
Het is belangrijk dat je de goede kanten van jezelf kent. Iedereen heeft iets moois of bijzonders! Jij dus ook. Zorg dat je je goede kanten ontdekt en wees er trots op.

Het is ook belangrijk dat je je minder goede kanten accepteert. Maak het jezelf niet moeilijk door steeds je minder goede kanten te benadrukken. Niemand is perfect, en dat hoeft ook niet. Haal jezelf niet naar beneden!

Vind je het lastig om iets goeds over jezelf te bedenken? Of om je minder goede kanten te accepteren? Praat er dan eens over met iemand. Kijk hiervoor bij ‘Hulp nodig?’

Bekijk het positief…

…dit is het begin van je nieuwe leven zonder hem!

PUBERTEIT/MIJN LIJF

Een puber is een jongen of meisje in de leeftijd van ongeveer 10 tot 18 jaar, die zich ontwikkelt van kind tot volwassene. Dit gebeurt door de verandering van hormonen in het lichaam. Door de hormonen hebben veel pubers last van stemmingswisselingen. Ook onzekerheid over hun uiterlijk, algemene acceptatie door leeftijdsgenoten en afzetten tegen het ouderlijk gezag zijn zeer typerende eigenschappen van een puber. Niemand is natuurlijk gelijk, iedere puber ontwikkelt zich weer op zijn eigen tempo en reageert op zijn eigen manier. De ene puber is behoorlijk rebels in deze periode, de ouders hebben vaak enorme strijd met hun puberende zoon of dochter. De andere puber is erg in zichzelf gekeerd en reageert amper naar de buitenwereld toe met bijvoorbeeld heftige stemmingswisselingen.

Bij meisjes begint de pubertijd gemiddeld 1 tot 2 jaar eerder dan bij jongens. De leeftijd waarop meisjes beginnen te puberen ligt tussen de 9 en 14 jaar. De groei van je borsten is de eerste lichamelijke verandering die je als puberend meisje zult doormaken

Je lichaam wordt steeds vrouwelijker. Je borsten kunnen pijnlijk aanvoelen, omdat ze beginnen te groeien. Ook begint je schaamhaar te groeien en later ontdek je ook ineens haar onder je oksels. Je heupen en bovenbenen zullen waarschijnlijk ook dikker worden. Ook je eerste menstruatie dient zich plotseling aan in je pubertijd. In het begin zal dit nog niet iedere maand terugkomen. Je lichaam moet wennen aan al deze veranderingen, net als jij voor je gevoel ook enorm moet omschakelen. Later zal hier meer regelmaat in komen.

Je persoonlijkheid maakt ook grote ontwikkelingen door tijdens de pubertijd. Hele belangrijke ontwikkelingen zelfs voor je totale persoonlijkheidsvorming. Je zult je zelf gaan realiseren, dat je volwassen wordt. Hierdoor kun je je best onzeker en gefrustreerd voelen in sommige situaties, die vaak helemaal nieuw voor je zijn. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen, dat je ruzie krijgt met je ouders, leraren en andere mensen uit je omgeving krijgt. Het hoort er allemaal bij en gaat na een paar jaar, gemiddeld 3 jaar, weer over. De ontwikkeling die je meemaakt als puber, heeft natuurlijk ook positieve kanten. Je kunt steeds meer en bent daar dan ook trots op. Je zult merken aan je ouders en omgeving, dat deze ook onder de indruk raken wanneer je steeds betere, zelfstandige prestaties kunt leveren door je geestelijke ontwikkeling en groeiende kennis van de wereld.

PESTEN

Wat kan ik doen?

Praat erover
Als je wordt gepest is het vaak moeilijk om er met iemand anders over te praten. Misschien ben je bang of schaam je je dat je wordt gepest. Toch is het goed om erover te praten met iemand die jij vertrouwt. Bijvoorbeeld met je vader of moeder, een vriend of vriendin, je mentor of leerkracht. Tevens kan je ook altijd terecht bij Team Meidenwerk met je hulpvraag.
Wij kunnen je namelijk ondersteunen en je helpen om het pesten te stoppen.

Een paar tips:

 • Kies een rustig moment om je verhaal te vertellen, zodat de ander goed naar je kan luisteren.
 • Als je wilt dat iemand alleen naar je luistert zonder gelijk wat te doen, zeg het tegen hem of haar.
 • Spreek met elkaar af dat de ander niks doet zonder dat jij het weet.

Wat kun je nog meer doen?

 • Ga op een (vecht)sport die je leuk lijkt. Vaak voel je je hierdoor sterker en zelfverzekerder.
 • Doe dingen waar je blij van wordt. Dat kan van alles zijn. Bijv.: sporten, skaten, schrijven, tekenen, muziek.
 • Kom voor jezelf op. Als jij iets niet leuk vindt is dat reden genoeg om voor jezelf op te komen. Durf te zeggen wat je vindt zonder dat je denkt dat anderen je dan niet meer aardig zullen vinden.
 • Maak jezelf sterk. Je zult merken dat als je jezelf groot maakt, je je sterker en zelfverzekerder voelt. Let daarom op je houding. Houd je rug recht, zet je voeten goed op de grond. Kijk de pester aan zonder dat je laat merken dat je bang of verdrietig bent.

Praten over pesten op school
Wordt er gepest in jouw klas of op school? Of word je zelf gepest? Vertel het aan iemand op school.

Met wie kan ik praten op school?
Praten over pesten lucht meestal op. Met wie vind jij het fijn om te praten? Wie vertrouw jij? Denk aan: je docent of mentor de vertrouwenspersoon die werkt op jouw school en die luistert naar jou als je problemen hebt. Vraag aan je docent of aan iemand anders op school wie dat op jouw school is.

Iemand anders die jij vertrouwt, maakt niet uit wie.

Wat moet ik zeggen?
Vertel alleen wat jij wilt vertellen. Je hoeft niet alles te vertellen. Wat misschien helpt: schrijf op wat je wilt vragen of vertellen vraag of iemand even tijd voor je heeft om te praten zeg dat het belangrijk is vertel waar je mee zit: of je boos bent, verdrietig, bang en wat er allemaal gebeurt wil je alleen vertellen? of wil je ook dat er iets gebeurt? mogen anderen het te horen krijgen? Jij mag dat bepalen! Zeg wat jij wilt dat er gebeurt met jouw verhaal! Belangrijk is wat jij wil en dit ook aangeeft aan de ander.

En als praten niet helpt?
Als je iemand hebt gekozen om mee te praten, maar die helpt je niet: probeer het nog een keer, misschien was die persoon druk probeer iemand anders.

Tips voor sites:
www.pestweb.nl
www.omgaanmetpesten.nl
www.bobvandermeer.info
www.kidstegengeweld.nl

SEKS ENZO…

Bibberende knieën, stralende ogen, kriebels in je buik: je bent verliefd!

Over verliefdheid is nog lang niet alles bekend. Liefdesdeskundigen zijn het nog steeds niet eens over de precieze oorzaak van verliefdheid. Waarom worden we nou juist op die ene verliefd? is dat De Ware voor jou, of bestaat er niet zoiets als De Ware? En waarom heeft de een voortdurend vlinders in de buik, terwijl de ander zich jarenlang afvraagt waar die kriebels nou toch blijven? We weten het niet echt. Hormonen spelen een rol, zoveel is zeker. Maar er zijn nog meer dingen die bepalen of je verliefd wordt en op wie. Waarschijnlijk is het ook belangrijk dat je je openstelt voor verliefd zijn. Dus: als je graag verliefd wilt worden dan zal dit je ook eerder overkomen. En andersom: als je je handen vol hebt aan bepaalde gebeurtenissen of problemen in je leven dan zal het minder snel gebeuren.

Hoe dan ook: geen onderwerp ter wereld dat ons zo bezighoudt als de liefde!

Seks is leuk. Tenminste: seks kan heel leuk zijn, als je het doet op het goede moment en met de juiste persoon. Wat is het goede moment? Dat is als je zelf voelt dat je er klaar voor bent. Dit is niet leeftijdgebonden, de een is met 15 jaar al zover, en de ander is de 20 al gepasseerd. Verder is het belangrijk dat je seksuele ervaringen stap voor stap worden opgebouwd. Neem de tijd om elkaars lichaam te leren kennen, voordat je aan “het echte werk” begint.

Wat is de goede persoon? Dat is iemand die je helemaal kunt vertrouwen, die jou respecteert in wat je doet, wilt of zegt, en die lief voor je wil zijn. En dat alles dan van twee kanten natuurlijk. Seksuele aantrekkingskracht moet er ook zijn, dan gebeuren de dingen min of meer vanzelf. Als dit bij jullie goed zit, wordt de seks vast en zeker leuk.

Oh ja, nog een ding: seks wordt leuker als je er niet teveel een prestatie van maakt. Seks is geen prestigekwestie. Als tijd en persoon oké zijn, dan kun je het eigenlijk niet fout doen. Geniet van elkaar en van het moment, dat is het belangrijkste.

Seks kan leuk zijn, en lekker, maar jammer genoeg kun je er ook ziek van worden. Als je vrijt zonder condoom kun je besmet worden met een soa.

SOA zijn Seksueel Overdraagbare Aandoeningen. Per jaar lopen in Nederland naar schatting ruim 100.000 mensen een SOA op. Sommige aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste SOA gemakkelijk te genezen. Maar een aantal, zoals hiv en herpes, zijn op dit moment nog ongeneeslijk.  Je kunt een soa hebben zonder dat je dat weet. Je hebt dan geen klachten, of slechts zo licht dat je er verder niets bij denkt.  In dat geval kun je de SOA ongemerkt doorgeven.

Vrij dus altijd met condoom. Of laat jullie beiden testen op soa. Voorkom dat je ziek wordt van seks.

www.netdokter.nl

Leuke/handige links:

SOCIAL MEDIA

Facebook, Instagram en Snapchat
Deze sociale media spelen bij veel jongeren een grote rol in hun leven. Toch is het ook belangrijk om voor jezelf de voor en nadelen te weten.

Het grootste voordeel van social media is natuurlijk zien en gezien worden. Vooral voor pubers is het erg belangrijk om ‘erbij te horen’. Hoe meer vrienden en contacten op social media, hoe populairder je bent (of in elk geval lijkt). Verder is het de manier om bepaalde dingen te promoten. In de zakelijke wereld kom je tegenwoordig niet ver meer zonder actief te zijn op social media. Er zijn inmiddels ook aardig wat minderjarigen met eigen internetbedrijfjes. Via social media kan enorm snel naamsbekendheid worden verkregen en reclame worden gemaakt. Door de makkelijke manier van contact leggen kan het ook een manier zijn om bijvoorbeeld een baan te vinden of je ware liefde tegen te komen.

Aan de nadelen van social media kunnen waarschijnlijk meer woorden worden gewijd dan aan de voordelen. Echter een heleboel van die nadelen kun je voorkomen door voorzichtig te zijn, maar ook weer niet allemaal. Sexting, grooming en sextortion zijn de nadelen die veel onder de jongeren leven. Veel jongeren beseffen niet dat je vanaf je 12e hiervoor vervolgd kan worden en het dus strafbaar is.

Een aantal nadelen op een rij:

 • Het is erg gemakkelijk om op internet je frustraties te lozen. Vaak wordt hierbij vergeten dat het een tijdelijk gevoel is, wat je later misschien wel goed kunt relativeren. Maar als het voor jou geen ‘big deal’ meer is, kan de rest van de wereld of de rest van je contacten het nog wel lezen.
 • Door het intensief communiceren via elektronica, kan persoonlijk contact erbij inschieten of in elk geval minder worden.
 • Het voelt erg veilig om alles te zeggen wanneer je je in je eigen veilige wereldje bevindt. Dat maakt dat je makkelijker grove en beledigende taal gebruikt, dan je in een ‘echt gesprek’ zou doen. Je kunt jezelf of anderen hierdoor aardig in nesten werken.
 • Social media kan verslavend werken.
 • Anderen kunnen voor jou belastende dingen op internet plaatsen. Dit kan gaan om teksten of om foto’s en filmpjes. Dit kan zo ver gaan dat het je nog achtervolgt als je bijvoorbeeld moet gaan solliciteren.
 • Let op wat je deelt en met wie.
 • Wees vooral voorzichtig met je persoonlijke gegevens.
 • Wees kritisch in wie je als vriend accepteert.
 • Alles wat ooit op het web wordt gezet kan worden teruggevonden.
 • Kies geinige namen voor contact met vrienden, maar wil je serieuzer aan de slag en zoek je bijvoorbeeld een baan, zorg dan dat je niet met een of ander koosnaampje komt aanzetten.
 • Google af en toe je eigen naam om te checken wat anderen over je kunnen vinden.
 • Doe op internet niets wat je in het echte leven ook niet zou doen.
 • Hou in je achterhoofd dat alles wat je ooit op internet plaatst terug te vinden is.
 • Hou je vrienden/contactenlijst up to date.
 • Wees respectvol in wat je over anderen op het web plaatst.
 • Gedraag je altijd positief, bemoei je bijvoorbeeld niet met geruzie.
 • Vraag je altijd af of iemand wel is wie hij zegt dat hij is (en spreek nooit alleen met iemand ergens af voor de eerste keer).
 • Open geen mailtjes van mensen die je niet kent.
 • Let goed op of bepaalde diensten of games geld kosten. Soms gaat heel makkelijk om met relatief kleine bedragen via je mobiele telefoon dingen te kopen in games bijvoorbeeld. Dit kan zonder dat je het door hebt aardig snel oplopen.